Vikingamiljöer

Där historien får liv

Vår vision är att återskapa den värld som en gång fanns i Löddeköpinge, och med 250 000 kvm mark kan man göra mycket. Vid parkeringen möts du av vår  spännande butik där du, likt vikingarna, kan upptäcka skatter från när och fjärran. Här finns även en utställningshall där du kan lära dig mer om Löddeköpinges färgstarka historia.

Följ sen de krokiga stigarna ned i det historiska landskapet och upptäck våra rekonstruerade byggnader. Här finns gårdshus och hantverksbodar, vidsträckta hagar och betande djur. En gillehall reser sig även högt över fälten och bjuder till fest och runt om kring på markerna har hundratals träd planterats för att på sikt återskapa landskapet som det en gång var. I framtiden kommer vi även rekonstruera en mäktig stavkyrka samt uppföra en byggnad med toppmoderna utställnings- och konferensmöjligheter – Kulturborgen.

Vi väver samman dåtid och nutid och välkomnar lokalbefolkningen såväl som tillresta besökare. VikingaTider växer och vi hoppas att ni vill vara med på resan…

 

Möt Löddeköpinge ... 

... som för 1000 år sedan​

I Löddeköpinge fanns en av Skånes tidigaste träkyrkor, omgiven av en stor gravplats, just på den plats där VikingaTider idag finns. Här återskapas vardagens stök och bök i våra rekonstruerade vikingatida miljöer utifrån de arkeologiska fynd som gjorts i området.

Som besökare möts ni av en autentisk miljö på Sigrids gård och inbjuds att delta i de dagliga sysslorna av våra kunniga arkeologer och guider. Vår ständiga drivkraft är att engagera med berättelser om forntiden som är relevanta även idag. Berättelser om vardagens umbäranden och livets glädjeämnen – om den vanliga människan då som nuI.

"Porten till Skåne" 

En film om Löddeköpinges tidiga historia

Lär dig mer om varför vikingarna bosatte sig längs Lödde å, om deras byggnader, hantverk och handel. Filmen “Porten till Skåne” ger en inblick i traktens tidigaste historia och består av fem delar.

Se del 1

 

VikingaTider - nu och i framtiden

VikingaTider är ett arkeologiskt open air-museum för hela familjen. Under åren har vi besökts av tusentals skolbarn, arrangerat fullbokade sommarläger och turister av olika nationaliteter har fått uppleva den autentiska stämningen på gården under vår Vikingasommar.

Vår årliga vikingafestival Fröja Thing lockar nyfikna besökare i alla åldrar. VikingaTider har öppet för besökare framförallt under sommaren, men arrangerar även evenemang året runt.

VikingaTider drivs av föreningen Viking Foundation, en politiskt och religiöst oberoende organisation utan vinstintresse. Föreningens styrelse är sammansatt av representanter från näringsliv, kultur och kommun.